Blokfluit leren spelen?

Blokfluit leren spelen?

De blokfluit is meestal een ondergeschoven kindje in de muziekwereld. Wie speelt er nu blokfluit? Ik vind het zelf altijd een beetje meewarig klinken als ik zegt dat ik tot mijn 18e blokfluit heb gespeeld. Ja, ook altblokfluit, zeg ik er dan snel achteraan, als of een sopraanblokfluit al helemaal niets voor zou stellen. Dat imago heeft de blokfluit vooral opgelopen omdat het een relatief goedkoop instrument is en je er al, zonder veel moeite, liedjes op kunt spelen.

Maar de blokfluit is zeker geen ondergeschoven instrument. Kijk maar eens naar de volgende filmpje van een 8 jarig meisje die blokfluit speelt.

Blokfluit in hoger aanzien

Vroeger stond de blokfluit in veel hoger aanzien. Het instrument behoorde zelfs tot de gangbare orkestinstrumenten. Zelf grote componisten zoals Händel en Bach hebben stukken gecomponeerd voor de blokfluit. In de Barok tijd was vooral de altblokfluit een populair instrument. Maar omdat de andere (koper) blaasinstrumenten steeds luider werden verdween de blokfluit, met zijn zachte volume, op de achtergrond. In de twintigste eeuw beleefde de blokfluit een opleving.

De blokfluit als opstap naar een hafabra-instrument

Blokfluit spelen saai? De blokfluit wordt ook vaak gezien als opstap naar een ander instrument. Een blokfluit is door de kleine handen van kinderen al goed te bespelen. Zo leert de jonge fluitist alvast de noten en de blaastechniek onder de knie te krijgen. Een aantal harmonie- en fanfareorkesten en brassband laten de jonge kinderen dan ook vaak het eerste (en tweede ) jaar op de blokfluitspelen om daarna over te stappen naar een hafrabra-instrument.

Een aantal leuke blokfluitmethodes:

1

Bloklfuit leren spelen saai? Blokfluitkoffer

Daniël Hellbach
Met CD

 

Blokfluitkoffer

Deze methode is geschreven door Daniël en Jeannette Hellbach voor sopraanblokfluit. Van oorsprong is het een Duitse lesmethode, maar Annette Nicolaï heeft de methode naar het Nederlands vertaald, de bijgevoegde CD’s zijn ingespeeld door Saskia Coolen een bekend blokfluitist.


In vier deeltjes komen de volgende onderdelen aanbod, waarbij het niveau natuurlijk omhoog gaat per deel: Speelstukken, Improvisatie, Theorie en notenkennis en Techniek. Deze methode is erg geliefd omdat er grote stilistische diversiteit in de te spelen muziek, de opbouw overzichtelijk is met duidelijke grafische symbolen en bevat zowel tonale als vrije improvisaties. Bij de boeken zitten twee meespeel-cd’s. Verder is het boek voorzien van talrijke gekleurde illustraties

2

Blokfluit dat is leuk

Tom Stone
Meespeel CD is leverbaar

Blokfluit dat is leuk

Het bewijs dat leren best leuk kan zijn, wordt geleverd door de muziekboeken van TOM STONE. Alle kinderen zijn dol op de leuke liedjes, de grappige maar duidelijke uitleg, de spannende muzikale avonturen èn de vrolijke tekeningen.

De serie bestaat uit 3 deeltjes en een los verkrijgbare meespeel CD

3

Blokfluitstarter
Noortje Buskens
Met CD

Blokfluitstarter

De methode Blokfluit Starter is bedoeld om de jonge leerling op een eenvoudige manier de techniek van het blokfluitspelen bij te brengen en ook het gehoor en het gevoel voor ritme te ontwikkelen.

De auteurs hebben hun best gedaan om de blokfluit, door middel van een leuk boek, uit het stoffige imago te halen.

Vandaar dat er gekozen is voor een ruime hoeveelheid aan speelmateriaal met moderne arrangementen in allerlei stijlen. Naast de klassieke stukken is er dan ook pop, folk, swing en middengenre. De orkestbegeleiding wordt op CD gratis bijgeleverd! Op deze wijze kunnen ook de blokfluitstudenten kennis maken met de verschillende muziekstijlen. Bij de muzieknotatie zijn tevens eenvoudige muzieksymbolen aangegeven om eventueel “live” te kunnen begeleiden.

Deze serie bestaat uit 2 boekjes

4

Blokfluit leren spelen saai? Blokfluitfeest
Roely van Delft
Meespeel CD leverbaar

Blokfluitfeest

Wie durft er met dit boekje in de hand nog te beweren dat blokfluit’ leren spelen saai is? Blokfluitfeest is een avontuurlijke ontdekkingstocht langs de mogelijkheden die dit instrument aan kinderen te bieden heeft.

Je wordt uitgedaagd om lekker te fantaseren en te experimenteren met klank, ritme, beweging en melodie. En voor improvisatie is dus alle ruimte. En de oefeningen in het boek sluiten aan bij jouw wat jij leuk en grappig vind.

Deze serie bestaat uit 4 boekjes en een los verkrijgen meespeel feest CD

Misschien ook interessant om te bekijken of te beluisteren

  • Ook bekend is  (eeuwenoud) – de jonge blokfluiter, ook een sopraan methode
  • Andere methodes voor de sopraan blokfluit
  • Methodes voor de alt blokfluit
  • De blokfluit heeft veel meer mogelijkheden dan veel mensen denken.  Luister bijvoorbeeld maar eens naar Charlotte Barbour-Condini.  Zij is de eerste blokfluitspeler die een BBC Young Musician-concertfinalist werd en de finale van de houtblazerscategorie in 2012 won.
  • Of bekijk de youtube filmpjes van Lucie Horch, zij werd in  2013, na een live televisieoptreden bij “De Avond van de Jonge Musicus”, verkozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de finale van “Eurovision Young Musician” in Keulen
  • Je kunt niet alleen klassieke stukken spelen op de blokfluit, wat je gewend bent, maar ook Jazz. Kijk naar Jazz Up the recorder with Tali Rubinstein.