Hoe onderhoud je jouw koper blaasinstrument

Hoe onderhoud je jouw koper blaasinstrument

En dan heb je eindelijk, na al je geld bij elkaar bespaard te hebben, je eigen trompet, trombone, hoorn of ander koperblaasinstrument  gekocht. Helemaal van jou, dan wil je natuurlijk ook dat het instrument netjes en mooi blijft. En zeker dat het geluid mooi blijft. Maar hoe onderhoud je jouw koper blaasinstrument?

Dagelijks onderhoud

Zorg er altijd voor dat je ventielen of schuif goed geolied zijn. Dit voorkomt schade aan de binnen kant van je instrument. Zorg er na het spelen voor dat al het vocht uit het instrument is geblazen en laat het in een open koffer of standaard staan om goed te kunnen drogen. Je instrument blijft mooi wanneer je het na het spelen even met een stoffen doek de lak poets/wrijft. Even je vinger afdrukken er af poetsen. Deze manier is prima voor de dagelijkse onderhoud van het instrument.

Af en toe een grote beurt

Wanneer je trompet of trombone speelt wordt de binnenkant van je instrument ook vies. Je blaas namelijk niet alleen lucht naar binnen maar ook etensresten en vocht. Je snapt dat, wanneer dit in je instrument blijft zitten, die vies wordt van binnen en uiteindelijk kan gaan stinken. En zoveel is er niet nodig voor een grote schoonmaakbeurt, alleen een bad met lauw warm water. Bijvoorbeeld in een badkuip of grote teil. Haal hiervoor het hele instrument uit elkaar, let wel goed op waar alle onderdelen zaten en dus weer terug gezet moeten worden. Het uit elkaar halen moet soepel gaan, niet gaan trekken en sjorren. Lukt het niet haal er dan iemand bij die wel weet hoe het moet.
in het badje mag je (hoeft niet) een beetje ontvettend afwasmiddel doen. Zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken en ook géén heet water. Dit beschadigd de lak van je instrument. Spoel alle onderdelen, na dat halve uurtje, goed af en droog ze af.

onderhoud koperblazersHet mondstuk

Veel viezigheid is nu uit de binnenkant van je instrument. Maar nog niet alles. Laten we bij het mondstuk beginnen. Als het goed is heb je die al van het instrument los gemaakt. Is dat niet gelukt probeer niet met geweld, je hele instrument zou kunnen verbuigen en dan is de klank van het instrument niet meer hetzelfde. Lukt het niet, probeer dan met een mondstukverwijderaar, ook dit moet met beleid. De binnen kant van het mondstuk kan je met een borsteltje schoonmaken. Zo’n borstel is los verkrijgbaar of zit in een complete onderhoudsset. Het mondstuk even naspelen en laten drogen.

Buizen schoonmaken

De buizen worden ook schoongemaakt het een borstel. Voor iedere buis is een andere borstel, niet alle buizen zijn even breed. Gewoonlijk zijn er 2 verschillende grote, dus ook 2 verschillende diktematen van borstels. De veer heeft een coating, dus wees voorzichtig maak geen krassen. Haal de borstel goed door de buis, je hebt dan wel in water geweekt, maar vuil kan best hardnekkig vast zitten. Weer goed doorspoelen en laten drogen.

Weer in elkaar

Zet alle buizen weer netjes in elkaar. Vet deze in met buizenvet (pompvet of coulissenvet) zodat je zeker weet dat deze delen ook weer goed uit elkaar gaan. Gebruik voor het terugplaatsen van de ventielen, ventielolie. Wees niet zuinig, en breng de olie aan aan de bovenkant van het ventiel en beweeg ze dan draaiend door de holte zodat de olie goed verspreid wordt. Daarna kunnen ze worden vastgedraaid. Hetzelfde geldt voor de schuif wanneer je een trombone hebt. Gebruik hiervoor wel andere olie dan voor de ventielen, er is voor de schuiftrombone speciale ‘slide olie’. Plaats hiervoor de buitenschuif over de binnenste schuif en breng enkele druppels olie aan op de binnenkant van de schuif. Door nu goed heen en weer te schuiven, wordt de olie verdeeld.

Nog even oppoetsen en klaar. Zo onderhoud je jouw koper blaasinstrument.